11 ohjetta, joiden avulla kodista voi tehdä mahdollisimman turvallisen

Useimmille ihmisille koti on kaikista tärkein paikka koko maailmassa. Tärkeässä roolissa on viihtyvyys, mukavuus ja näyttävyys, mutta ennen oman kodin täytyy olla ennen kaikkea turvallinen.
Turvallisuus ei koske ainoastaan lapsiperheitä, sillä varmasti jokainen haluaa tuntea olonsa turvalliseksi kotona ollessaan. Kodin pitäisi nimittäin olla jokaisen turvapaikka, jossa voi tehdä juuri niitä asioita, joista pitää. Uudet kasinot tarjoavat viihdettä rahapelien pelaajille, mutta kotona voi tehdä lukuisia muitakin eri asioita – vain taivas on rajana!
Vaaratilanteita voi syntyä helposti oman kodin sisällä, mutta vaaroja löytyy myös monista odottamattomista tilanteista. Tässä artikkelissa käydäänkin läpi parhaimmat ohjeet, joiden avulla koti on turvallinen niin sisältä kuin ulkoa.
11 ohjetta kodin turvallisuuden maksimoimiseen
1) Älä kerro matkastasi sosiaalisessa mediassa
Älä hehkuta omaa meneillään olevaa lomaasi sosiaalisessa mediassa tai kerro siitä etukäteen. Lomakuvien jakaminen voi olla houkuttelevaa, mutta se on viisainta tehdä vasta loman jälkeen. Näin varkaat eivät saa vihjettä siitä, että kukaan ei juuri nyt ole kotona.
2) Kerro tarrojen avulla, että kodissa käytetään turvajärjestelmää
Mikäli varas näkee, että jossakin kodissa todella käytetään turvajärjestelmää, hän kiertää tuon talon todennäköisemmin kauempaa kuin se, jossa ilmoitusta ei ole näkyvillä.
Mikäli turvajärjestelmän käytöstä kerrotaan hyvin selkeästi, on kotisi vähemmän houkutteleva kohde varkaiden näkökulmasta. Tämä onnistuu esimerkiksi oviin ja ikkunoihin laitettavien tarrojen voimin.
3) Käytä vuotovahtia vesivahinkojen välttämiseksi
Suomessa tapahtuu yli 50 000 vesivahinkoa vuosittain. Tällaista tuskin haluaa sattuvan omalle kohdalle, sillä pahat vesivahingot aiheuttavat mittavia korjaustöitä, jotka tulevat kalliiksi.
Vuotovahdin avulla mahdollinen vuoto voidaan huomata ajoissa, jolloin siihen ehditään reagoida. Vesivuotovahti täytyy asettaa sinne, missä riski tällaiseen vuotoon on kaikkein isoin, ja sieltä se lähettää ilmoituksen suoraan puhelimeen vuodon sattuessa. Hyvä esimerkki on suoraan tiskikoneen alle.
4) Ole todella varovainen tulen kanssa
Älä koskaan:
- Jätä tulentekovälineitä lasten ulottuville
- Jätä kynttilöitä palamaan ilman vahtimista
- Leiki tulella
- Tee ruokaa ja jätä sitä vartioimatta hellalle
Monelle palovaara on erityisen läsnä silloin, kun kotona uppopaistetaan munkkeja. Tällaisia varten on hyvä pitää sammutuspeite, esisammutusvälineet ja jauhe- tai nestesammutin lähellä ja helposti saatavilla, jotta palo voidaan tukahduttaa mahdollisimman nopeasti.
5) Käytä kosteusvahtia kosteuden ja lämpötilan tarkkailuun
Sopiva lämpötila ja ilmankosteus mahdollistavat miellyttävän asumisen erityisesti kesällä. Lisäksi ne luovat hyvät olosuhteet terveelliselle sisäilmalle.
Kosteusvahdin avulla näitä molempia voidaan tarkkailla ja sitä kautta voit tarvittaessa tehdä muutoksia. Ikävät yllätykset sisäilmaan liittyen voidaan välttää, kun niihin osataan / voidaan reagoida riittävän hyvissä ajoin.
6) Ole tarkkana siivousvälineiden kanssa
Mikäli perheessä on lapsia, voivat he osallistua mielellään esimerkiksi siivoamiseen. Maksimaalisen turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää, että käytetyt puhdistus- ja pesuaineet pistetään sellaisiin paikkoihin, että ne ovat lemmikkien ja lasten ulottumattomissa.
Ja vaikka hygieniasta onkin tärkeää huolehtia, ei sen kanssa tule mennä liiallisuuksiin. Muun muassa klooria sisältäviä desinfiointiaineita kannattaa käyttää harkiten, koska ne ovat haitallisia sekä ympäristölle että omalle terveydelle.
Parhaimmat aineet turvalliseen ja tehokkaaseen siivoamiseen ovatkin miedot puhdistusaineet. Niiden avulla saa puhdasta jälkeä ja raikkaan tuoksun ilman, että siitä on kenellekään haittaa.
7) Kunnollinen ensiapulaukku
Vaikka oma koti olisi täynnä erilaisia turvatoimenpiteitä ja -välineitä, voi tapaturma silti sattua. Ja se voi olla sellainen, jossa ensiapu on tarpeen.
Kannattaa siis tarkastaa säännöllisin väliajoin, että oman kodin ensiapulaukku on ajan tasalla ja sieltä löytyy muun muassa laastareita ja sidetarpeita. Sieltä olisi hyvä löytyä myös kyytabletteja sekä kortisonia.
Pidä ensiapulaukkua paikassa, jossa se on helposti saatavilla, mutta pidä lääkkeet lasten ulottumattomissa.
8) Ole huolellinen viherpeukalo
Monet hankkivat huonekasveja, koska ne tuovat kotiin väriä, eloa ja viihtyisyyttä. Niitä on myös mukava hoitaa ja osalle se voi jopa olla tietynlaista terapiaa.
Lemmikki- ja lapsiperheissä on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota itse kasveihin, koska monet niistä ovat myrkyllisiä. Myrkyllisyys ei ole hyvä yhdistelmä pienten lasten kanssa, jotka usein ovat hyvin kiinnostuneita ruukuista löytyvästä mullasta.
Tässä muutama tuttu huonekasvi, joista voi tulla ärsytys- tai myrkytysoireita:
- Peikonlehti
- Anopinkieli
- Kirjovehka
9) Varmista palovaroittimen toimivuus
Vaikka tulipalojen määrä on vähentynyt, ei se tarkoita, etteikö palovarottimen toimivuudesta täydy pitää huolta. Varmista, että jokainen palovaroitin varmasti toimii, eivätkä ne esimerkiksi piippaile turhaan ilman syytä.
Palohälyttimien toimivuus pitää tarkistaa kuukausittain ja patterit pitää puolestaan vaihtaa kerran vuodessa.
10) Älä tee kodista täysin tyhjän näköistä
Asuntomurtojen määrä Suomessa on kasvussa ja siksi omaa kotia ei ikinä kannata pitää tyhjän näköisenä. Se nimittäin houkuttelee paikalle varkaita. Kysy esimerkiksi naapurilta, voiko hän hakea postit tai mahdollisesti ajamaan nurmikon.
Ajastettu valaistus tarjoaa myös mahdollisuuden esittää, että joku oikeasti on kotona. Kaihtimiakaan ei kannata laittaa kokonaan kiinni, sillä päiväsaikaan useita päiviä kiinni olleet kaihtimet voivat viestiä, että kukaan ei ole kotona.
11) Muista myös ikkunoiden aukeaminen
Ikkunoihin on syytä asentaa eräänlaiset rajoittimet etenkin vanhusten, lemmikkien sekä lasten turvallisuuden takaamiseksi. Niiden avulla estetään se, ettei ikkuna aukea liikaa, jolloin myös siitä kiipeäminen tai läpi meneminen on haastavampaa.
Aika ajoin ikkunoita pidetään kuitenkin auki esimerkiksi tuuletuksen takia ja silloin ikkunoita on syytä pitää silmällä pikkulasten varalta.
Myöskin autoissa on syytä olla varuillaan niin ikkunoiden kuin ovien kanssa. Pidä huoli, etteivät ne avaudu.