Koti

7 vinkkiä, joiden avulla voit muuttaa perinteisen kotisi älykodiksi

Jos vieraili Disneylandissa vuosina 1957-1967, saattoi sieltä löytää suositun näyttelyn nimeltä “Tulevaisuuden talo”. Näyttely esitteli modernia tukevasta muovista tehtyä taloa, josta löytyivät kaikki uusimmat innovaatiot ja laitteet, joita talon suunnittelijat kuvittelivat tulevaisuuden taloissa olevan.

Talosta löytyi siihen aikaan huipputason tekniikkaa, kuten mikroaaltouuni, astianpesukone ja videoyhteydellä toimiva lankapuhelin. Tässä talossa vieraili yli 20 miljoonaa ihmistä sen olemassaolon aikana.

Nykypäivänä mikroaaltouunit, astianpesukoneet ja video-ominaisuuksilla varustetut puhelimet ovat ihan arkipäivää joka kodissa. Myös monista erilaisista älyratkaisuista, kuten älyvaloista, robotti-imureista, älyuuneista, valvontakameroista ja älylukoista on tullut monelle arkea.

Nämä edistysaskeleet ovat tehneet asumisesta paitsi turvallisempaa, mutta samalla viihdyttävämpää, helpompaa ja hauskempaa. Ihan kuten luotettavat suomalaiset nettikasinot ovat vieneet rahapelaamisen turvallisuuden ja viihdyttävyyden uudelle tasolle.

Millaisia älyratkaisuja markkinoilta sitten löytyy ja miten omasta kodista saa muokattua älykodin? Tässä artikkelissa uppoudutaan tarkemmin teknologian ja kotien maailmaan!

7 vinkkiä kohti älykotia

1) Älykkäät ovikellot

Tänä päivänä sinun ei enää tarvitse edes kävellä omalle etuovellesi nähdäksesi, kuka ovikelloa soittaa. Älyovikellot – joiden asentaminen käy helposti ja halvasti, kunhan kodistasi löytyy jo ovikello – sisältävät paljon hienoja ominaisuuksia, joiden avulla voit seurata ovellasi olevia ihmisiä ja jopa puhua heille.

Kaikki tämä voi tapahtua ilman, että olet edes itse kotona. Parhaat älyovikellot toimivat Wi-Fin avulla ja ne ovat yleensä yhdistetty kaikkiin muihin kodistasi löytyviin älyjärjestelmiin.

Älyovikello tai ovikello kameralla on niin upea ratkaisu, että kun olet asentanut sellaisen, et ymmärrä, miten olet koskaan pärjännyt ilman.

2) Sisä- ja ulkokamerat

Tulet varmasti huomaamaan tämän artikkelin aikana, että todella monet edistyneen tekniikan älyratkaisut on luotu sitä varten, että kodit olisivat turvallisempia. Kamerat eivät olet tästä poikkeus.

Ei, sinun ei tarvitse muuttaa kotiasi Big Brother -taloksi. Monet ihmiset käyttävät kameroita ainoastaan sitä varten, että he näkevät, mitä kodin ulkopuolella tapahtuu. Toisille taas on tärkeää pitää lemmikkejä silmällä silloinkin, kun eivät itse ole paikalla.

Kamerat ovat todella hyödyllisiä kovin turvatyökaluja ja niiden suuren suosion vuoksi niistä on tullut paljon edullisempiakin kuin alun perin.

3) Älytermostaatit

Toinen älykotien teema turvallisuuden lisäksi on energiatehokkuus. Älytermostaatit voidaan asentaa kotiin olemassa olevien termostaattien tilalle, eli asennuksen vaikeudesta ei tarvitse stressata. Ne seuraavat energiankäyttöäsi ajan mittaan optimoidakseen sen sen mukaan, milloin ja miten paljon jäähdytät tai lämmität kotiasi.

Suosituimmat älytermostaatit säätelevät toiminta-aikoja itsestään ja rajoittavat energiankulutusta, kun et ole lähettyvillä. Niihin löytyy myös yhteensopivia sovelluksia, joiden avulla voit henkilökohtaisesti seurata päivittäistä ja kuukausittaista energiankäyttöä ja tehdä pieniä säätöjä suuria energiasäästöjä varten.

4) Älykkäät pistorasiat

Puhuttaessa energiansäästöstä ei voida olla mainitsematta elektroniikkaa. Tiesitkö, että pistorasiaan kytketty elektroniikka kuluttaa virtaa, vaikka et käyttäisi sitä aktiivisesti? Sitä kutsutaan valmiustilan tehoksi – tai vampyyritehoksi – ja ajan myötä se voi johtaa suureen määrääm hukattua energiaa.

Samalla se tottakai tarkoittaa isompaa lovea lompakkoon suuremman sähkölaskun vuoksi.

Älypistorasioiden avulla voit vastustaa valmiustilaa. Niistä löytyy etäohjaus, jonka avulla voi päättää, milloin laitteesi kuluttavat energiaa kytkettyinä. Samalla voit asettaa automatisoituja sääntöjä energiankäytöllesi sen mukaan, millaiset elämäntyylit ja -tavat sinulla on.

Älypistorasioiden lisäksi energiatehokkaassa älykodissa voidaan törmätä myös älykkäisiin jatkojohtoihin ja valokytkimiin.

5) Virtuaaliset avustajat

Siri ja Google Assistant ovat avustaneet ihmisiä älypuhelimissa 2010-luvulla, mutta nykyään erilaiset virtuaaliset avustajat löytyvät pienistä laitteista ja kaiuttimista, jotka on asetettu esimerkiksi yöpöydälle.

Niiden avulla voi tehdä kaiken päivittäistavaroiden tilaamisesta herätyskellon asttamiseen ja suosikkikappaleen soittamiseen.

Jos haluat automatisoida kotiasi ja elämääsi, hanki Google Homen tai Amazonin Alexan kaltainen järjestelmä. Ole kuitenkin varovainen, jos sinulta löytyy lapsia ja olet liittänyt luottokortin toimintaan mukaan!

6) Robotti-imurit

Joidenkin tutkimusten mukaan ihmiset käyttävät noin puolitoista tuntia erilaisiin kotitalouksiin liittyviin toimiin, kuten siivoukseen ja kunnossapitoon. Se on aika paljon aikaa etenkin siivoukseen, kun voisit tehdä tällä ajalla jotain paljon järkevämpääkin.

Teknologian kehittymisen ansiosta siivoukseen käytettävää aikaa saa hieman säästettyä sillä, että hankkii itselleen robotti-imurin. Ne tekevät likaisen työn puolestasi ja matkustavat ympäri kotia imeäkseen roskaa, likaa, murusia, eläinten karvoja ja kaikkea muuta.

Niiden käytössä parasta on, että asennus ei ole tarpeen. Sinun tarvitsee vain asettaa lataustelakka ja imuri on valmis toimintaan.

Valitettavasti robotti-imurit eivät sovi kaikkiin koteihin, sillä esteenä voivat olla esimerkiksi korekat kynnykset ja suuri määrä tavaraa. Jos ennen robotin käynnistämistä joutuu tekemään hirveän määrän esivalmisteluja, voi olla järkevämpää vain imuroida itse.

7) Älylukot

Etuoven turvallisuutta voi lisätä vielä hitusen asentamalla älylukon, joka on yhä tavallisempi näky nykyajan kodeissa. Nämä lukot toimivat yleensä koskettamalla ja niihin ei ole käytössä laisinkaan lukkoa.

Perusominaisuuksien, kuten automaattisen lukituksen, lisäksi älylukkojen avulla voit avata ja lukita ovesi suoraan puhelimestasi. Tämä on loistava ominaisuus, jos olet jostain syystä unohtanut avaimesi kotiin ja et ole muistanut antaa naapurille vara-avainta.

Älylukkoihin voi jopa luoda yksilöllisiä tunnuskoodeja eri ihmisille, joilla voi olla tarve päästä kotiisi.

Käytä älylukkoa yhdessä älyovikellon kanssa kodissasi, jolloin turvallisuuden sekä kekseliäisyyden taso nousevat uusiin svääreihin.